Längs Mekong - Laos, Kambodja & Vietnam

BIG Holidays logo

Antal dagar: 29

Skicka reseförfrågan
 
Karta över Thailand, Kambodja, Laos och Vietnam
Genom fyra länder följer vi Mekongs nedre flöde - från Thailand och Laos gräns ned till södra Vietnams deltaområde. Det blir flera båtresor på Mekong och dess bifloder. I södra Laos finns dramatiska vattenfall och en arkipelag i floden med 4000 öar. I Kambodja lämnar vi Mekong och färdas över Tonlesjön till Angkor och dess fantastiska tempelstäder. Vietnams Mekongdelta tillhör världens bördigaste områden och har öar i flodarmarna med fruktplantager som du besöker. Resan börjar i Bangkok och avslutas i Saigon. Under resans gång vandrar du i norra Laos, gör cykelturer i Vang Viang, spanar efter delfiner i Kratie och ser krigets fasor i Phnom Penhs Killing Fields och Cu Chi tunnlarna utanför Saigon.

Program

DAG 1 - Flyg till Bangkok

Avresa.

DAG 2 - Bangkok - Chiang Rai

Ankomst Bangkok på morgonen. Vidare med flyg till Chiang Rai, en liten stad som mest är känd som porten till Gyllene Triangeln. Vi besöker Chiang Rais Hilltribe Education Centre för att bekanta oss lite med de etniska minoriteter som finns i området. Många av de etniska minoriteter som finns i Thailand återfinns också i Laos. Välkomstmiddag med kryddstark och god thailändsk mat.

DAG 3 - Chiang Rai (Thailand) - Pakbeng (Laos)

Till den laotiska gränsen på morgonen och vidare med båt 8-10 timmar längs Mekong till Pak Beng. Resans första båttur på Mekong blir en vacker färd med slow boat till en trevlig liten rustik stad som heter Pakbeng. Du bor på hotell med vy över floden och kan följa livet på Mekong.

DAG 4 - Pakbeng - Udomxai

Från Pakbeng utgår en av de få vägar som finns i norra Laos. Vi följer den mot Udomxai och kommer under dagen att stanna till i byar.

DAG 5 - Udomxai - Mouang Ngoi

Vi besöker marknaden i Udomxai dit mängder av de olika etniska minoriteter som bor i närliggande byar kommer till. Laos har en enorm mångfald vad gäller etniska minoriteter. Trots att befolkningen inte är mer än drygt fem miljoner så finns här över 70 olika etniska minoriteter, mestadels i norra Laos. Vi fortsätter med buss till den vackert belägna orten Nong Khiaw, varifrån vi färdas med båt till den lilla byn Mouang Ngoi där vi bor över natten. Här finns det endast el några timmar på kvällen.

Kvinna med ris
DAG 6 - Vandring

Vi börjar vandringen på morgonen. Vandringen går delvis genom orörd skog till en by befolkad av en etnisk grupp som heter Khmu. Vi bor natten i denna by, 1200 möh. På vägen får vi fina vyer över vackra bergsområden.

DAG 7 - Vandring - Muang Ngoi

Vi fortsätter vandringen genom regnskogsmiljö och kommer så småningom åter ner till Nam Ou floden och tar båt tillbaka till Mouang Ngoi, där vi bor ännu en natt.

DAG 8 - Muang Ngoi - Luang Prabang

Båt längs Nam Ou floden till Luang Prabang. Vi besöker Pak Ou grottorna, ett par kalkstensgrottor som är helt fyllda med buddhastatyer, gamla som nya. Det är vid Pak Ou grottorna som Nam Ou flyter ut i Mekong igen och då är det bara 25 kilometer kvar till Luang Prabang på en betydligt bredare flod än du just färdats på. Ankomst Luang Prabang på eftermiddagen.

DAG 9 - Luang Prabang

I stilla takt utforskar vi den trevliga lilla staden Luang Prabang. Staden var tidigare det mäktigaste av de tre kungadömen som kom att bilda Laos. Du besöker Wat Xiang Thong och Kungapalatset. Det blir mycket gyllene prakt, men också fina ornamenterade väggar och målade pelare med vackra mönster.

På eftermiddagen bestiger vi Phou Si. Från det heliga berget blickar du ned på staden och Mekong. Hela Luang Prabang är upptagen på UNESCOs världsarvslista.

Leende pojke
DAG 10 - Luang Prabang

Valfri dagsutflykt - 35 kilometer från Luang Prabang ligger Kouang Si vattenfallet. Det är ett mycket vackert vattenfall i flera våningsplan. Det går utmärkt att bada här. Transporten fram och tillbaka tar ca två timmar.

Du kan självfallet välja att vara kvar i Luang Prabang. Det finns många fler tempel och det är en behaglig stad att bara strosa omkring på gatorna. Det är också en bra stad att handla i. På marknaden hittar du fina dagböcker och andra saker tillverkade av mullbärsträdspapper. Vackra korgar och textilier kan vara andra saker värda att titta lite extra på.

DAG 11 - Luang Prabang - Vang Viang

Hyrd buss från Luang Prabang till Vang Viang. Bussresan går genom ett vackert bergslandskap med mängder av sockertoppsliknande berg. Hmong, den största av de etniska minoriteter som håller till i bergstrakterna, bor i området. Det är Hmong som varit mest drivande i att försöka få till stånd en förändring i Laos styrning av landet. Deras motstånd går tillbaka till tiden kring Vietnamkriget, då opiumtillverkande Hmongbönder blev till en hemlig armé under CIAs beskydd. Det pågår ett ständigt arbete från Laos regering att försöka flytta ned Hmong från bergen och bosätta dem i dalarna, men det är inte så lätt. Bland annat för att det inte finns så gott om platt mark i Laos. Utanför Vang Viang finns i alla fall en by för de nedflytyttade. Vang Viang är en liten ort som ligger längs Nam Xongfloden omgiven av höga karstberg (sockertoppsberg) av samma slag som man finner i Halongbukten eller Guilin.

Nam Xongfloden
DAG 12 - Vang Viang - Vientiane

Valfri dagsutflykt - På förmiddagen hinner du göra en cykeltur på landsbygden kring Vang Viang. Du omges av märkliga bergstoppar, men vägarna cirklar mellan dessa på relativt platt nivå. Det blir behaglig cykling.

På eftermiddagen åker vi till Vientiane och vi ser Vientianes mer majestätiska byggnader och avslutar kvällen med att sitta vid någon av de hundra små restaurangerna som lutar ut över Mekong.

DAG 13 - VIENTIANE

Vientiane, landets huvudstad och den enda stad i Laos med någon större befolkning. Vi åker till den märkliga Buddhaparken i Xieng Khuan med en mångfald av buddhistiska och hinduiska skulpturer, de flesta med en bisarr prägel. Eftermiddagen fri att strosa omkring i Vientiane på egen hand.

DAG 14 - Vientiane - Champasak - Don Khong

Tidigt morgonflyg från Vientiane till Pakse. Vidare med buss till Champasak direkt vid ankomst. Vi besöker Wat Phu, en småskalig föregångare till Angkor. Ett mycket atmosfäriskt hindu-buddhistiskt tempelområde. Wat Phu är Laos andra kulturarv på Världsarvslistan. Efter lunch blir det dags för nästa etapp längs Mekongfloden till Don Khong, den största av de 4.000 öar, Si Phan Don, som samsas i denna del av Mekongfloden.

DAG 15 - Don Khong

Tidigt morgonflyg från Vientiane till Pakse. Vidare med buss till Champasak direkt vid ankomst. Vi besöker Wat Phu, en småskalig föregångare till Angkor. Ett mycket atmosfäriskt hindu-buddhistiskt tempelområde. Wat Phu är Laos andra kulturarv på Världsarvslistan. Efter lunch blir det dags för nästa etapp längs Mekongfloden till Don Khong, den största av de 4.000 öar, Si Phan Don, som samsas i denna del av Mekongfloden.

DAG 16 - Don Khong

Valfri dagsutflykt - Don Khong är den största ön med sina 18 kilometer i nordsydlig riktning och som mest åtta kilometer i öst-västlig riktning. Det är mycket fint att cykla runt ön. Det finns flera trevliga tempelområden och risfält ser du överallt.

DAG 17 - Don Khong (Laos) - Kratie (Kambodja)

Buss till den kambodjanska gränsen och vidare med båt fem mil till Stung Treng. Du äter lunch i Stung Treng innan färden fortsätter med båt till Kratie. Vi kommer fram sent på eftermiddagen. Kratie är en liten kambodjansk stad med fin arkitektur.

DAG 18 - Kratie - Phnom Penh

På morgonen åker vi med egen båt och försöker få syn på se den ovanliga Irrawaddydelfinen som finns här i Kratie. Bland öarna några kilometer söder om Kratie gömmer sig delfinerna ofta så här års. Buss till Phnom Penh, Kambodjas huvudstad, dit vi anländer sen eftermiddag.

DAG 19 - Phnom Penh

Reseledaren tar dig med på en stadsvandring genom en stad hon har bott i under ett par år. Vi besöker bl a de franska kvarteren och Wat Phnom och andra sevärdheter. Senare på dagen kommer vi till kungapalatset.

DAG 20 - Phnom Penh

Phnom Penh förvandlades från en stad med en knapp miljon till en stad med 10.000 invånare under åren 1975 - 1979 när Röda Khmererna utrotade närmare 2 miljoner av landets invånare. Phnom Penh tömdes på folk genom tvångsutflyttning och massavrättning. Denna fruktansvärda tid som självfallet satt spår hos varenda kambodjan finns också dokumenterad. Tuol Sleng var en skola som gjordes om till fängelse och tortykammare. Idag fungerar Tuol Sleng som museum. Killing Fields i Chuong Ek var platsen där 17.000 personer avrättades. Över 8.000 skallar finns bevarade som en påminnelse om att något liknande aldrig ska få äga rum igen.

Kvällen avslutas på den stora Ryska marknaden.

relief Siem Reap
DAG 21 - Phnom Penh - Siem Reap (Angkor)

På morgonen båt till Siem Reap. Under regnsäsongen mellan maj och oktober är vattenflödet så högt i Mekong att floden backar in i Tonle Sap. Under övriga delen av året följer floden sitt normala flöde - uppifrån och ned. Detta fenomen med dubbla flöden gör att Tonle Sap är en av världens främsta fiskeområden. Ankomst vid lunch. Det är från Siem Reap du kommer att utforska Angkorområdet. I resan ingår en biljett till Angkor som gäller i tre dagar. Angkor är ett gigantiskt område med flera hundra tempel som byggts från början av 800-talet till 1400-talet. Första dagen åker vi till Angkor Wat. Bara att titta på de kilometerlånga relief väggarna med legender ur Khmers historia och ur hinduismens kända sagor tar flera timmar. Efter att ha bestigit de branta trapporna upp till Angkor Wats översta etage ser vi solnedgången över Angkor Wat.

DAG 22 - Siam Reap (Angkor)

För att det enorma Angkorområdet ska bli lite mer lättillgängligt har två olika vägar lagts ut i två cirklar, 17 respektive 26 kilometer, för att lättare kunna komma till huvudatraktionerna. Vi kommer att följa den kortare vägen med cykel. Angkors storhet ligger i att det är så många helt olika stilar bland de närmare 100 tempelkomplexen. Hybriden mellan hindusim och buddhism, variationsrikedomen, templens sammanväxt med regnskogen och de fantastiska reliefväggarna för att bara nämna några. Under dagen kommer vi att stanna till vid några få utvalda tempelkomplex som är representativa för var och en av dessa stilar. Vi kommer att besöka det enorma Angkor Tom komplexet med Bayon i centrum. Bayon är tillägnat boddhisattvan Avalokitesvara och det syns eftersom hans ansikten finns överallt på templet. Därefter följer skogstemplet Ta Prohm, där träden vuxit samman med tempelbyggnaderna. Det blir tid för flera andra också. För den som hellre tar sig till Angkor med hjälp av motorcykeltaxi, bil eller annat fordon går det självfallet att ordna. Det är däremot svårt att se området till fots, då det är för långt mellan templen och då själva Angkor ligger cirka sex-sju kilometer från Siam Reap där alla besökare till Angkor bor.

DAG 23 - Siam Reap (Angkor) - Saigon

Fri dag i Angkor. På kvällen flyg till Ho Chi Minhstaden, eller Saigon som den också kallas. Du har nu anlänt till resans fjärde land.

DAG 24 - Saigon - Cantho

Saigon har en väldig puls. Vi gör en tur runt i staden på förmiddagen och får bekanta oss med stadens franska kvarter, distrikt 1, som också utgör stadens kärna. Här finns klassiska byggnader som Presidentpalatset, Notre Damekatedralen och Hotel de Ville där Graham Greenes Den Stillsamme Amerikanen utspelas. På eftermiddagen buss till Cantho, Mekongdeltats största stad. Det är ett mäktigt skådespel att sitta vid något av fiken längs vattnet och se när folk är på väg hem från sina arbeten. Rusningstrafik har du naturligtvis sett förut, men inte som här. Hundratals med små båtar tar sig fram och tillbaka i floden med alla som är på väg att avsluta sina arbetsdagar.

liten båt på flod
DAG 25 - Chantho - Vinh Long

Cantho är den stad som erbjuder de bästa marknaderna, såväl flytande som de på land. Vi beger oss tidigt till en eller flera av de flytande marknaderna. Här ser du små flytande kiosker som samsas med större båtar som aviserar vad de säljer genom att hänga upp just den typen av frukt eller grönsak i fören på båtarna. Vi tar buss till Vinh Long och är framme där lagom till lunch. Vi hinner titta en stund på marknaden innan vi åker vi i mindre båtar för att utforska den enorma mängd av småkanaler som finns i området. Vi besöker flera av de öar som ligger här i floderna. Fruktöar brukar man kalla dem, eftersom hushållen på flera av öarna helt och hållet sysslar med odling av tropiska frukter. Vi besöker ett par av dessa plantage och provar naturligtvis att smaka på papaya, mango, jack fruit, durian, rambutan och andra spännande fynd. Våra båtar tar oss sedan till vår by i närheten av Vinh Long där vi ska bo natten hemma hos en fruktodlande familj. Vi äter middag och frukost här.

DAG 26 - Vinh Long - Saigon

Vi tar en lång morgon och får eventuellt möjlighet att följa med våra husvärdar ut i fälten. Vi åker sedan tillbaka till Saigon. På väg tillbaka till Saigon besöker vi stadens stora Chinatown, Cholon.

DAG 27 - Saigon

Valfri utflykt - Med buss tar du dig till Cu Chi tunnlarna och Caodaitemplet. Under de franska gummiplantagen började Viet Minh att gräva ut sina första tunnlar här redan på 40-talet. Tunnlarna blev till ett helt nätverk av tunnlar som sträcker sig mer än 25 mil. Du får här besöka en del av tunnlarna. Ytterligare en bit ifrån Saigon ligger Caodaitemplet i Tay Ninh. Det är här huvudtempelt i denna märkliga fusion av världens samtliga större religioner samsats under ett tak. Resultatet är osedvanligt färggrannt och bland gudarna märks utöver Konfucius, Muhammed, Siddharta Gautama även Lenin, Churchill och Victor Hugo. Tja, varför inte? Tillbaka till Saigon på eftermiddagen för en avskedsmiddag.

DAG 28 - Saigon - Sverige

Dagen fri. Återresa på kvällen.

Prisuppgifter

Resans pris fr. 33.800:-


Detta ingår:

• Flyg Stockholm
• Del i dubbelrum
• Frukost under nästan hela resan
• Välkomst och avskedsmiddag
• Mat under vandringen
• Bok och karta
• Visum till Laos, Kambodja och Vietnam
• Transfer till och från flygplatsen i Chiang Rai
• Tolkar och assistenter vid vandringen
• Inträden till sevärdheter och museum beskrivna i programmet (ej dagsutflykter)*

*Dagsutflykter är inlagda under resans gång och indikerar att de är av den arten att det inte är säkert att alla vill följa med - t ex ut och cykla. För att man då ej ska behöva betala för dessa aktiviteter om man ej medföljer så har vi lagt dem utanför programmet. Kostnaden för dessa dagsutflyktsdagar är helt enkelt vad lokaltransport/taxi + ev. inträde kostar. På denna resa uppgår dessa till 20-100 kronor/dagen. Mer för utflykten till Cu Chi och Cao dai templet. OBS! Reseledare medföljer alltid på dagsutflykterna.

Detta ingår inte:
• Avbeställningsskydd
• Reseförsäkring
• Enkelrumstillägg 3000:-
• Drycker
• Dricks
• Transporter och inträden i anslutning till dagsutflykter

Teknisk arrangör: Världens Resor


Vill du ha erbjudanden före alla andra?Närmaste butik


Läs senaste nyhetsbrevet
BIG Travels presentkort
BIG Travels online kataloger