På jakt efter Pandoras ask, Turkiet

BIG Holidays logo

Antal dagar: 8
Avreseort: Stockholm (Köpenhamn endast på förfrågan)

Skicka förfrågan
Om du letar efter en stor reseupplevelse för stora och små så har du hittat rätt. Med våra unika skattjaktsresor strävar vi efter att skapa förutsättningar så att man aktivt kan umgås med sina barn på semestern. Glöm bamseklubben och ta med barnen upp i bergen på ett riktigt äventyr.Vi kan nu erbjuda ett unikt koncept med skatt- jakts- och mysterieresor. Innan avresa får barnen specialskrivna berättelser med olika uppdrag som de ska lösa under resans gång. Berättelserna bygger på myter, folksagor varvat med historiska fakta. En bakomliggande idé med berättelserna är att de ska anknyta till den miljö resan utspelar sig i och att man på enkelt sätt ska lära sig lite om den lokala kulturen.Våra guider har minst 10-årig erfarenhet av
kolloarbete med barn och stor vana av att arbeta med barn i grupp. Utöver detta är de professionella reseguider med friluftsliv som specialitet och kan sina resmål utan och innan. Resorna utgår i grunden från ett barnperspektiv och det är de som är i centrum. Lika viktigt är att föräldrarna är med i berättelsen och att de känner att de har skoj tillsammans med sina barn.
Pathfinders färdledare Adrian Nordenborg är väl bekant med Turkiet och har utformat reseprogrammet tillsammans med vår lokale partner. I år kommer dock en av Pathfinders grundare att vara färdledare, Nicke Sundström. Han är en kunnig och entusiastik person med stor vana av att arbeta med både barn- och vuxengrupper.

Program

Ala Daglarbergen
DAG 1 - Stockholm– Antalya – Selime

Avfärd från Arlanda och på flygplatsen i Antalya möts vi av vår lokale färdledare. Vi fortsätter med vår buss förbi bomullsfälten och färdas i nordostlig riktning via Konya mot Kappadokien. Vi anländer till Selime vid Ihlara dalen efter ca 8 timmars körning och äter middag längs vägen. Här inkvarterar vi oss på ett trevligt pensionat och får en välbehövlig vila. (F-L-M)

dag 2 - Ihlara dalen – Ala Daglarbergen

Efter frukost ger vi oss ut på en vandring i Ihlara dalen, som ligger i västra Kappadokien. Vi kommer att gå i en ravin som skapats av floden Melendiz. I denna ravin finns många kyrkor, kloster och bostäder som har karvats in i klippväggarna.
Det är fråga om ruiner och vissa byggnadsverk är mer än 1000 år gamla. Byggnaderna är sammanlänkande av lönngångar och tunnlar,som användes som flyktvägar och skydd. Vi kommer att utforska en del av dessa gångar och det blir ett spännande sätt att få en inblick i hur folk levde här i gångna tider. Lunch äter vi längs med floden i Belisirma. På eftermiddagen fortsätter vi vår färd ca 3 tim till Ala Daglarbergen som är en del av Taurusbergen. Här reser vi vårt tältläger. (F-L-M)

 

Flicka utsikt
DAG 3 - Ala Daglarbergen

Idag kommer vi att ha en härlig vandringsdag framför oss. Vid frukost gör vi även vår picknick-lunch. Vi kommer att göra en rundtur och börjar med att gå längs dalen i den glesa barrskogen tills vi når trädgränsen på ca 2000 meters höjd. Vi fortsätter sedan uppåt och når högalpin terräng. Har vi tur får vi se vilda stenbockar!
Härifrån kommer vi att ha en fantastik panoramautsikt över Taurusbergens toppar. Vi kommer bland annat se ”Fingerklippan”, en 120 meter hög stenpelare som många turkiska klippklättrare har som mål att bestiga. Vi kommer att gå en annan rutt tillbaka och äter middag när vi återvänt till vår lägerplats på kvällen. (F-L-M)

dag 4 - Ala Daglarbergen – Kappadokien – Kaymakli - Göreme – Red Valley

Efter frukost reser vi norr ut mot Göreme. På vägen dit besöker vi Kaymakli, en underjordisk stad, där de tidiga kristna bodde för att skydda sig mot romerska soldater. Lunchen äter vi i Göreme innan vi fortsätter till de spektakulära områdena White valley, Love valley och Red valley. Vi utforskar dessa fantasieggande områden under eftermiddagen och serveras middag på Ibrahims restaurang mitt i hjärtat av Kappadokiens sagolika landskap. Restaurangen ligger i anslutning till en kyrka som karvades ut ur en klippa för ca 1500 år sedan. På kvällen rullar vi ut våra sovsäckar på restaurangens platta tak eller letar upp en lämplig grotta i närheten att sova i. (F -L-M)

DAG 5 - Kappadokien

Denna dag är fullspäckad med olika aktiviteter. Vi fortsätter jakten på ledtrådar i Red Valley och Rose Valleys fascinerande landskap. Efter lunch förflyttar vi oss till Göreme och tar in på vårt hotel/grottpensionat. Till fots och med cykel söker vi därefter vidare i den spännande terrängen. Blir det tid över, då erbjuds även en mer avancerad och lite längre cykeltur. På kvällen kan man insupa atmosfären och för den som önskar finns även möjlighet att pröva byns Hammam = Turkisk bastu. (F-L-M)

Rose valley
DAG 6 - Kappadokien – Göreme – Olympus

I ottan åker vi vidare mot Olympus (ca 9 tim) som ligger vid Medelhavet strax väster om Antalya. Vi anländer på eftermiddagen till vårt stug-pensionat som drivs av Ramazan och hans familj. Pensionatet ligger ca 50 meter från Medelhavets turkosa böljor. Många vill säkert passa på att bada lite. Före middagen väntar en ny utmaning. När skymningen faller då förflyttar vi oss till foten av berget Olympus och vandrar upp till Chimera, de eviga lågorna som brinner ur berget. Här får vi röra oss försiktigt, Zeus vaktar sitt rike och vi vill inte väcka hans vrede. (F-L-M)

DAG 7 - Olympus

Dagen ägnas åt bad, snorkling och avkoppling på stranden. Det finns även möjlighet att paddla surfkajak för den som vill pröva detta. På kvällen njuter vi som vanligt av den goda matbuffén med traditionell husmanskost, tillagad av Ramazans familj. (F-L-M)

Dag 8 - Olympus – Antalya – Stockholm

Vi tar ett morgondopp och äter frukost innan det är dags för avfärd mot Antalyas flygplats. På planet hem finns tid att tänka tillbaka på alla spännande äventyr och unika saker som man fått uppleva under resan. (F-L-M)

Prisuppgifter

Resans pris: 14.900:- vuxen, Barn: 6 - 12 år 12.900:-

Detta ingår:
• Flyg från Stockholm
• Boende på pensionat och tält enligt program
• Alla lokala transporter
• Svensk färdledning
• Lokal guide
• Alla måltider
• Campingutrustning (inkl ej sovsäck)
• Hyra av cyklar och kajaker
• Alla inträden till sevärdheter
• Specialskriven berättelse och skattkarta


Detta ingår inte:
• Avbeställningsskydd
• Reseförsäkring
• Enkelrumstillägg
• Dricks
• Måltidsdryck

(F-L-M= Frukost-Lunch-Middag som ingår)

 

 

Teknisk arrangör: Pathfinder Travels


Vill du ha erbjudanden före alla andra?Närmaste butik


Läs senaste nyhetsbrevet
BIG Travels presentkort
BIG Travels online kataloger