Kryssning i Douroflodens förtrollande dalgång - BIG Travel

Kryssning i Douroflodens förtrollande dalgång


FULLBOKAD

Antal dagar: 8  |  Avresa: 21/8 2018  |  Hemkomst: 28/8 2018   

En magisk kryssning i Portugal på floden Duoros vindlande vattenvägar. Från kuststaden Porto med sitt världsberömda portvin, längs vinodlingar och städer som Guimares, Vila Réal till en utflykt till Salamanca. Ombord på flodkryssaren MS Gil Eanes är livet bekvämt från de moderna hytterna, loungen med stora panoramafönster, biblioteket, soldäcket till restaurangen som serverar förstklassiga måltider.

Regionens portvin kittlar smaklökarna, ombord på en trivsam och bekväm flodkryssare av hög klass. Vi ser lockande vyer från däckets solstolar, men stiger av varje dag för att upptäcka områdets många sevärdheter.

Vad kan vara närmare en förtrollande dal än Douroflodens böljande vinodlingar längs dess vindlande fåra! Vänlig portugisisk gästfrihet blandas med den skönhet och magi som omger ett sluttande landskap. Terrasserade vinodlingar har av människohand skapat en förunderligt vacker miljö under århundraden.

Dourodalen skyddas från atlantvindarna av omgivande berg, som ger ett inlandsklimat med varma och torra somrar. Ett skydd av annat slag är den världsarvsstatus som UNESCO gett regionen sedan millennieskiftet.

Området har portvinet som sitt signum, men man producerar numera lika mycket bordsvin. Vi kryssar trygga fram på floden ombord ett modernt fartyg med många fina middagar och i högsta komfort

Resan är speciellt framtagen för SvD accent.

 

Allt detta ingår
 
 • Flyg med Lufthansa Stockholm - Porto ekonomiklass tur och retur.
 • Incheckat bagage
 • Transfer till och från flygplats/hamn
 • 8 dagar/7 nätter kryssning ombord MS Gil Eanes i dubbelhytt, mellandäck.
 • Välkomstdrink ombord
 • Helpension inklusive dryck ombord på fartyget
 • Svensktalande reseledare
 • Samtliga utflykter enligt program med buss och engelsktalande guide
 • Underhållning ombord på fartyget
 • Wi-Fi ombord
 • Skatter & hamnavgifter
8 dagar fr. 23.995 kr/person
(räntefritt 2.045 kr /månad*)


Flygtider

21/8 Arlanda - Frankfurt kl. 10.10 - 12.20
21/8 Frankfurt - Porto kl. 13.45 - 15.25
   
28/8 Porto - München kl. 10.50 - 14.30
28/8 München - Arlanda kl. 15.40 - 17.50

 

Utflykter

Dag 1 - PORTO by night

Dag 2 - PORTO

Dag 3 - GUIMARAES

Dag 4 - VILA REAL med Mateus-palatset och provsmakning av ’cristas de galo’

Dag 5 - SALAMANCA inklusive lunch

Dag 6 - PORTOs vindistrikt

Dag 7 - LAMEGO

Alla utflykter är med engelsktalande guide

Tillkommer: Singeltillägg övre däck 6.765 kr och mellandäck 6.365 kr. Avbeställningsskydd och reseförsäkring. Inkluderat i kryssningspriset är dricks både till de lokala guiderna och till chaufförerna på de utfärder som är inkluderade i resan. Dricks ombord ingår dock inte, detta betalas ombord på slutet av kryssningen. Rekommenderat belopp för hela kryssningen är ca 35 €/person.

DAG 1 - PORTO

Vi flyger från Arlanda till norra Portugal och anländer på eftermiddagen till Portos moderna och bekväma flygplats. En privat transferbuss tar oss direkt till hamnen där vi checkar in och gör oss hemmastadda. MS Gil Eanes är ett 3 år ungt fartyg med trivsam inredning och fantastisk komfort.
Personalen ombord presenterar sig medan en välkomstdrink serveras och sedan följer vår första gemensamma middag på Dourofloden.

Mätta och belåtna ger vi oss ut för att se ’Porto by night’ med buss och guide. Världsarvsstaden är mycket välbevarad. Vi ser kyrkor och köpmanshus i charmiga kvarter passera förbi bussens panoramafönster. Porto är inte enbart en historisk plats med ett ärorikt förflutet, utan karakteriseras även utav en ungdomlig värme. Staden ligger vackert placerad mellan havet i väst och vingårdarna i öst. Vi får se en glimt av magnifika blå-vita azulejos (kakel), med motiv från en svunnen tid. Dessa pryder väggarna i järnvägsstationen São Bento. När utflykten är över kryper vi nöjda till kojs.

DAG 2 - PORTO

Dagen gryr och med den kommer dofter av rykande hett kaffe från restaurangen. Efter frukost hämtar bussen oss vid hamnen Villa Nova de Gaia för en guidad tur. Vi ser den berömda bron Dom Luis I, byggd av en elev till Gustave Eiffel i slutet av 1800-talet. Dess höga valv länkar samman staden över floden Douro.
Porto är den näst största staden i Portugal och ser från håll ut som en mosaik av ljusgrå fasader och tegelröda tak, däribland inströdda arkitektoniska mästerverk. Sedan 1996 har staden prytt UNESCO’s världsarvslista.       

Vi stannar till vid Palácio da Bolsa, börshuset alltsedan 1834, med sina vackert dekorerade salar och den pampiga trappan i marmor och granit. Vi tar oss vidare till den gyllene kyrkan Igreja de São Francisco. I dess begynnelse var byggnaden ett sparsamt inrett munkkloster på 1100-talet, men gavs flera ansiktslyft i olika stilar av välbärgade släkter i Porto runt 300-400 år senare. Dagens kyrka har ett vackert rosettfönster över den gotiska entrén och ett storslaget, gyllene innanmäte av barockstil.

Bussen återvänder över bron Dom Luis I till en vinkällare i hamnområdet. Vinet, som är Portos stolthet får vi provsmaka.
När vi kommit tillbaka ombord finns tid att pudra näsan och sedan är det dags för middag. Kvällsluften fylls med fado, den sensuella och klagofyllda musik som är så nära sammanvävd med Portugals kultur och själ.

DAG 3 - PORTO - REGUA

Vi vaknar upp till en generös frukostbuffé och ser fram emot en utflykt till Guimarães. Med guiden till hjälp börjar vi med att upptäcka universitetsstaden till fots. Det medeltida hjärtat av staden är en labyrint av gator och pittoreska torg, omgärdade av 1300-talshus. Vi passerar stadens viktigaste kyrkliga byggnad Nossa Senhora de Oliveira och fortsätter till det ståtliga palatset för hertigarna av Braganza, en medeltida boning för de första i ledet av hertigtitlar och en arkitektoniskt intressant byggnad.
Under eftermiddagen kryssar vi ombord MS Gil Eanes längs Douro mot orten Regua. När vi så småningom har avnjutit middagen är man fri att bjuda upp till dans eller ge sig ut på en kvällspromenad i den lilla staden.

DAG 4 -  REGUA - VEGA DE TERRON

Följ med på ett minnesvärt besök till staden Vila Real och promenera genom den idylliska parken vid Mateus-palatset, igenkänd från rosévinets flasketikett. Godset som är norra Portugals stolthet är vida berömt och häpnadsväckande vackert, med en subtil blandning av granit, vita murar och upplysningstidens extravagans i form av pelare och statyer. Mateus-palatset byggdes på 1700-talet och är beläget i ett böljande och inbjudande landskap.
I Vila Real byggde aristokrater storstilade palats under 1500- och 1600-talen. De kyrkliga byggnadernas arkitektur kännetecknas av sina olikheter, där varierande stilar har använts.

Vi tar en panoramatur runt staden med buss och stannar för att smaka på det lokala bakverket cristas de galo. Namnet betyder ’tuppens kam’ men vi kan lova att den är helt vegetarisk, himmelskt spröd och fylld med mandelgojs.
Vi återvänder till fartyget och tillbringar eftermiddagen med att resa vidare längs floden. En god bok i knäet och ljuvliga vyer från däck bör kunna utlovas. När kvällningen kommer serveras middag ombord och avslutas till rytmer av flamenco.

DAG 5 - BARCA D'ALVA (Salamanca)
 
Vi har nått gränsen där floden Douro flyter in i det spanska grannlandet. Vi stiger på en buss som tar oss till den spanska universitetsstaden Salamanca där guiden möter upp. Sedan trettio år har den gamla delen av staden listats av UNESCO som ett världsarv. Katedralen har byggts ut ett flertal gånger, vilket resulterat i en mängd olika stilar från sen-gotisk till renässans och barock. Salamanca har ett av världens äldsta universitet som öppnades 1218. Njut av en god lunch för att sedan ha tid att på egen hand utforska staden. Vi återvänder till fartyget och på kvällen blir det underhållning efter middagen.
 
DAG 6 - BARCA D'ALVA - FERRADOSA - PINHAO

På morgonen reser vi vidare nedför floden. Vi kommer att uppleva den imponerande vinodling som sträcker sig 10 mil längs Douro-floden mot den spanska gränsen. Under dagen besöker vi två små städer inbäddade bland vingårdarna i dalen Rio Torto.

I Sao Joao da Pesqueira ser vi torget som är omgärdat av valv, det lilla kapellet och alla vita hus med små balkonger. Vi besöker en quinta (vinkällare) och får naturligtvis provsmaka. Vid återkomsten till fartyget förbereder vi oss för kvällens galamiddag. 

 
DAG 7 - PINHAO - PORTO

Efter frukost beger vi oss till charmiga biskopssätet Lamego,där vi blir guidade med buss och till fots.

Vi ser 1700-talskyrkan som utmärker sig med vit fasad och en enorm kakelklädd trappa som leder upp mot kyrkan. Härifrån är utsikten betagande. Man ser staden Lamego naturligtvis, men även bergen och det omgivande landskapet.

På eftermiddagen njuter vi av att färdas nedför floden tills middagen serveras. Efter måltiden finns möjlighet till underhållning ombord, vår sista kväll på MS Gil Eanes.

DAG 8 - PORTO

Vi vaknar upp till den sista morgonens frukost i Porto. Klockan nio är det dags att ge sig av med transferbussen mot flygplatsen.

*Delbetala räntefritt upp till 12 månader med BIG Travel Card, köpavgift på 295 kr tillkommer per köp. 

DRICKS
Inkluderat i kryssningspriset är dricks både till lokalguiderna och till chaufförerna på de utfärder som är inkluderade i resan. Dricks ombord ingår dock inte, detta betalas ombord på slutet av kryssningen. Rekommenderat belopp för hela kryssningen är ca € 35/per person.

BOKNING OCH BETALNING
Efter bokning av resan erhåller du en bokningsbekräftelse samt en faktura för anmälningsavgiften på 20 %. Denna skall vara inbetald senast 10 dagar efter bokningstillfället för att din bokning skall vara bindande. Resterande belopp förfaller till betalning 95 dagar innan avresa. Vi rekommenderar tidig bokning eftersom vi endast har plats för 30 passagerare. Begränsat antal enkelhytter och dessa är på förfrågan. 
 
AVBESTÄLLNINGSREGLER
BIG Travel rekommenderar starkt alla sina passagerare att teckna en avbeställningsförsäkring, ett s.k. avbeställningsskydd mot oförutsägbara händelser. Vi gör dig uppmärksam på att det är särskilda avbeställningsregler för våra flodkryssningar, och att dessa är striktare än BIG Travels generella villkor. Avbeställning bör ske så snart som möjligt då det föreligger ett hinder för att genomföra resan. Om du har tecknat en avbeställningsförsäkring (avbeställningsskydd), och måste avbeställa på grund av akut sjukdom, olyckstillfälle eller dödsfall, så får du kompensation från försäkringsbolaget. 
 
Vid avbeställning gäller följande regler och expeditionsavgifter: 
• Från bokning och fram till 95dagar innan avresa: 20% avbokningskostnad
• Från 94 till 36 dagar innan avresa: 75% avbokningskostnad
• Färre än 35 dagar innan avresa: Ingen återbetalning 
 
PASS OCH VISUM, AVRESESKATT
Det är den resandes ansvar att kontrollera att de har giltigt pass och om eventuella visum behövs vid tiden för avresa. BIG Travel är inte ersättningsskyldig för passagerare som inte har det vid avresa. Kontrollera att passet är giltigt minst sex månader efter hemresa
 
RESERVATIONER OCH FÖRBEHÅLL
Våra priser är kalkylerade på aktuella valutakurser per den 31 januari 2018. Med reservation för eventuella tryckfel, ändringar i flygtider och program samt justering av priset som en följd av ökad valutakurs, oljepriser, skatter, avgifter och andra för oss okända och oförutsägbara faktorer utanför vår kontroll. Vi förbehåller oss rätten till att efterfakturera eventuella tillägg och då detta skulle bli nödvändigt kommer en tilläggsfaktura att skickas senast 30 dagar innan avresa. 
 
Rederiet förbehåller sig rätten att ändra resrutterna och dagsprogrammet på grund av förändringar av vattenstånd i floder och insjöar eller tekniska problem. BIG Travel har inget ersättningsansvar om en sådan situation skulle uppstå, då detta är utom vår möjlighet att påverka. Vi förbehåller oss rätten att ställa in resan om deltagarantalet blir färre än 20 deltagare. Vi förbehåller oss också rätten till tidtabellsförändringar utanför vår kontroll.
Acceptera cookies
För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies.
Läs mer om cookies