Klassiska resor med Hurtigruten

Norges kust är med sitt fantastiska landskap ett av de mest spännande och varierade äventyrsresmålen i världen. En resa med Hurtigruten låter dig utforska denna otroliga kusts alla sevärdheter och för dig närmare människorna som bor här.

Nordnorges kuster bjuder på spektakulära landskap, bland annat Finnmarks vida slätter, Nordkap och öarna i Vesterålen och Lofoten. När vi passerar polcirkeln blir klimatet och landskapen mildare, men inte desto mindre imponerande. Längs vägen finns miljoner saker att se och massor att göra – både ombord och på land. Ät frukost på Nordkap, utmana dig själv på en fjällvandring i Hammerfest eller Lofoten, utforska vildmarken på en snöskoter eller hundsläde, njut av ett högoktanigt äventyr med RIB-båt eller se alla de kulturella sevärdheterna.

Hurtigrutens fartyg

 • Helpension
 • Jacuzzi
 • Lounger
 • Bar och Café
 • Gym

Den klassiska kustresan, 12 dagar


Det som gör Norge så attraktivt som resmål är helt enkelt för att det är ett av världens vackraste länder. Följ med på ett tolv dagar långt äventyr som är genuint norskt, där du får uppleva nästan 2500 sjömil av spektakulära kustlandskap. Under resans gång kan du välja mellan över 90 utflykter och delta i vandringar och aktiviteter som leds av det expeditionsteam som finns med ombord.

 

Resan höjdpunkter

 
 • Upplev hela Norges kustlinje med över 100 fjordar och 1 000 fjäll, korsa polcirkeln (två gånger!) och upplev midnattssolen under sommaren eller kanske norrskenet under vintern.
 • Se hela kusten under dagtid. De platser vi seglar förbi under natten på väg norrut får du uppleva under dagtid när vi går söderut. Du får alltså många möjligheter att utforska hela Norges kust.
 • Matkonceptet heter Norway’s Coastal Kitchen och menyn ändras varje dag. Det serveras utsökt mat som är tillagad av färska lokala råvaror.
 • Expeditionsteamet ombord förstärker din upplevelse med att arrangera spännande aktiviteter och berätta om de natur- och kulturskatter vi passerar. Dessa aktiviteter ingår i priset.
   

 

Avresor:
Dagligen,1/6 - 31/12 2019.
 
 

Insideshytt fr. 13.515 kr
(räntefritt 1.172 kr/månad*)

Allt detta ingår:
 
 • En resa med Hurtigruten i vald hyttkategori
 • Helpension ombord
 • Expeditionsteam 
 • Om Select- eller Platinum-hytt bokas:
  - Möjlighet att välja hytt
  - Wi-fi
  - Kaffe och te
 
I priset ingår ej: flyg och anslutningar, reseförsäkring och avbeställningsskydd, bagageservice, tillvalsutflykter och dricks. 
DAG 1 - Bergen

Din resa startar i Bergen, staden som omges av sju fjäll. Passa på att utforska denna kulturella stad som är porten till fjordarna innan du går ombord. Bergen grundades 1070 och var Norges huvudstad under många år. Staden är en utgångspunkt för resor i Norge och har behållit en stor del av sin lokala karaktär och historia. Ett exempel är den historiska, Unescolistade stadsdelen Bryggen med sina färgglada hus som byggdes så tidigt som på 1300-talet. Promenera runt i denna charmiga stad, fika på något av utekaféerna, njut av utsikten under en tur med Fløibanen eller besök den berömda fiskmarknaden. När du har kommit ombord dukar vi upp till en härlig buffémiddag med läckerheter från norska kusten. Vi sätter kurs norrut och går genom Hjeltefjorden, precis som vikingarna gjorde när de drog ut i världen mot Shetlandsöarna och andra platser. 
 

DAG 2 - Florø - Molde
 
Om du vaknar tidigt får du njuta av utsikten över den idylliska Nordfjorden innan du äter en välsmakande frukost. Därefter seglar vi förbi Vestkap och är ute på öppet hav för första gången. Fartyget navigerar genom öar, skär och holmar innan vi ankommer i Ålesund. Ålesund utmärker sig genom sina många spiror, torn och utsmyckade byggnader och är känd för sin vackra arkitektur i jugendstil. Staden återuppbyggdes i denna stil efter branden 1904 som ödelade en stor del av staden. Om du gillar marint djurliv får du inte missa ett besök på Atlanterhavsparken – ett av norra Europas största saltvattensakvarier. Här ingår också ett besök hos pingvinerna i utomhusbassängen. Efter besöket i Atlanterhavsparken fortsätter vi till Akslafjället, där du kan beundra den fantastiska utsikten över staden. 
 
DAG 3 - Kristiansund – Rørvik
 
Få stora städer har lyckats bevara sin intimitet så väl som Norges tredje största stad, Trondheim. Här kan du följa med på en valfri utflykt till Norges nationalhelgedom, Nidarosdomen, landets enda gotiska katedral, som är byggd över Olav den heliges grav Här kan du beundra katedralens otroliga arkitektoniska detaljer och fina konstverk. Under våren och sommaren fortsätter vi till Ringve museum, där vi får lära oss mer om Norges musikhistoria. Denna herrgård är omgiven av en underbar botanisk trädgård och har en fantastisk utsikt över både staden och fjorden.
 
DAG 4 Brønnøysund - Svolvær
 
Idag korsar vi polcirkeln! Denna osynliga linje ligger på 66°33’N och markerar gränsen till Arktis. På sommaren innebär det att vi får uppleva midnattssolen, då solen är uppe dygnet runt. Under vintern är det ovanför denna latitud vi har de bästa chanserna att få vara med om norrskenet. Om du inte är vaken när vi passerar polcirkeln ser kaptenen ändå till att det blir en minnesvärd händelse. Seglar du i arktiska farvatten för första gången uppmärksammas det med en högtidlig polcirkelceremoni under dagtid. I närheten av Ørnes finns Svartisen, Norges näst största glaciär. Följ med på en utflykt till Svartisens turistcenter på sommaren och beundra det vackra, gåtfulla islandskapet. Därefter fortsätter turen längs den vackra Helgelandskusten till Bodø, där du går ombord på fartyget igen. Senare på eftermiddagen kan du se den 1 000 meter höga Lofotsväggen träda fram allt tydligare vid horisonten. Lofoten är en oförglömlig upplevelse med sina majestätiska granitklippor och vita sandstränder. Låt dig charmas av denna ögrupp med pittoreska små fiskebyar och bohemiska atmosfär. Gå en promenad mellan torkställningar och rorbuer, de traditionella fiskebostäderna. I Stamsund kan du följa med på en historisk resa till vikingamuseet Lofotr. Där bjuds du in till hövdingens hus, en fullskalig rekonstruktion av ett gammalt vikingahus, med utställningar som visar fynd från vikingatiden. Hövdingen och husfrun bjuder in dig till ett midvinterblot i gästabudssalen. Här får du ett smakprov på hur livet kunde te sig på vikingatiden med traditionell mat och dryck samt kostymer, sång och dans. Mellan Stamsund och Svolvær kan du följa med till en gård som odlar örter och tillverkar ost, eller besöka Lofotens enda bryggeri, som ligger i en tidigare fiskerianläggning i Svolvær. När vi passerar polcirkeln på vintern börjar jakten på norrskenet. Vi uppmärksammar denna händelse genom att visa vår multimediapresentation, ”det magiska ljuset, Aurora Borealis”, med bilder, tal och musik. När vi seglar genom det trånga Raftsundet gör vi ett stopp vid inloppet till Trollfjorden, där vi serverar färska fiskkakor på däck. Du får också höra om ”slaget vid Trollfjorden”, som ägde rum här under vintern 1890. 
 
DAG 5 Stokmarknes - Skjervøy
 
Förbered dig på en dag full av spännande aktiviteter, oavsett årstid! Under morgontimmarna gör vi korta stopp i Risøyhamn, Harstad och Finnsnes. Vi fortsätter sedan till Tromsø, huvudstaden i Arktis, för en längre vistelse. Härifrån har många kända arktiska expeditioner haft sin startpunkt. Följ med på vår utflykt ”polarhistorisk stadsvandring” på vintern för att lära dig mer om upptäcktsresande och arktiska jägare, och provsmaka öl från världens nordligaste bryggeri. Under vintern och våren kan du få ut mer av din vistelse i Tromsø genom en fartfylld åktur i hundsläde. På denna arktiska miniexpedition drar huskyhundarna dig över det frusna landskapet medan du njuter av en fantastisk utsikt över havet, fjällen och de öppna vidderna. Upplev polarnatten där de enda ljuskällorna är våra pannlampor, stjärnhimlen och, om vi har tur, det magiska norrskenet. Året om kan du följa med expeditionsteamet på vandringar och upptäcka mer av Tromsø och dess omgivningar. Eller varför inte uppleva lugnet på havet genom att tyst glida fram genom orörda vatten i kajak? Att paddla fram i vattnen utanför Tromsøs kust med fjällen som bakgrund är ett ypperligt sätt att komma nära inpå det marina djurlivet. Efter en spännande dag i Tromsø fortsätter vi vår resa norrut. Nu är vi i det område längs kusten där du har störst chanser att få se norrskenet mellan september och mars.
DAG 6 Øksfjord – Berlevåg
 
Njut av det magnifika subarktiska landskapet när vi passerar 71:a breddgraden på vår resa mot Nordkap, en av de nordligaste punkterna på den europeiska kontinenten. Efter ett kort stopp tidigt på morgonen i Hammerfest ankommer vi till Havøysund där du kan gå iland och följa med på expedition till Nordkap i RIB-båt under sommarmånaderna. Vi passerar de natursköna fågelklipporna på väg till Hornvika, där vi går iland och vandrar den gamla historiska vägen upp till Nordkapsplatån. Fartyget lägger sedan till i Honningsvåg, porten till det spektakulära Nordkap. Följ med på en valfri utflykt till Nordkapsplatån där du befinner dig på 71°10’21´N, bara 200 mil från den geografiska Nordpolen. När du står högst upp på den 307 meter höga Nordkapsplatån och beundrar utsikten känns det verkligen som du är vid världens ände. Nära Nordkap hittar du ett av världens mest spännande naturreservat, Gjesværstappan. Följ med på en fågelsafari för att uppleva Finnmarkens största flockar av lunnefågel och mängder av tretåiga måsar. Under häckningssäsongen sjuder detta område av liv och mäktiga havsörnar svävar i skyn på jakt efter byte. Samtidigt fylls luften av en kakofoni av skrin från sillgrisslor, tordmular, skarvar, kustlabbar, stormfåglar, spetsbergsgrisslor och de stora havssulorna. Om du vill lära dig mer hur folket lever i denna avlägsna region, följ med på turen genom Magerøyas fantastiska landskap och besök fiskelägena Kamøyvær och Skarsvåg. Under turen berättar din guide om områdets natur, kultur och historia. Vi fortsätter sedan norrut in i hjärtat av samernas rike och passerar deras gamla heliga plats, klippformationen Finnkirka. Därefter börjar vi närma oss vårt nästa stopp som är fiskeläget Kjøllefjord. Samtidigt som du njuter av det natursköna landskapet under sommaren och hösten har du också möjlighet att lära dig mer om samernas levnadssätt och traditioner. Du får även höra jojk. På vintern kan du följa med ​​på en oförglömlig snöskotertur till ett av Europas mest extrema och spännande naturområden. På vägen dit berättar guiderna om samer, geografiska och klimatiska förhållanden, livet vid Finnmarkskusten och hur lokalbefolkningen effektivt utnyttjar naturen under både sommar- och vintersäsongen. Upplev snöklädda dalar, frisk vinterluft och kanske även det fascinerande norrskenet på den stjärnklara himlen. ”Samisk höst” är en utflykt där du får lära dig mer om den arktiska naturens ”skafferi och apotek” och smaka på torkat renkött, saft av kråkbär, örtte och rosenrotsmixtur. Du kanske också känner närvaron  av samernas shaman, nåjden.
 
DAG 7 Båtsfjord – Kirkenes – Berlevåg
 

Landskapet blir alltmer dramatiskt när vi närmar oss Kirkenes. Vi anländer till närliggande Vadsø tidigt på morgonen och strax efter frukost lägger vi till i Kirkenes, vid 30° öst, som ligger längre österut än Istanbul och S:t Petersburg. Det är här som Hurtigruten vänder söderut igen. Kirkenes är känd som huvudstaden i Barentsregionen och porten till öst. Den ryska gränsen ligger bara några kilometer bort och här är de lokala vägskyltarna skrivna på både norska och ryska. Under alla årstider finns mycket att uppleva under vårt besök nära den ryska gränsen. Gör en tur med buss (året om), njut av en flodbåtssafari, eller följ med på en fartfylld tur på fyrhjulingar. I Kirkenes kan du besöka flera fascinerande små museer, där du får veta mer om historia och kulturarv på denna avlägsna plats. Här kan du välja bland mängder av aktiviteter i det arktiska landskapet. Under vintern och våren kan du delta i flera aktiviteter och utflykter, till exempel utforska den arktiska vildmarken på en snöskoter och köra över en frusen fjord. Under turen berättar guiderna om regionens historia, det extrema arktiska klimatet och områdets unika djurliv. På äventyret i hundsläde drar ivriga huskyhundar dig över det isiga arktiska landskapet. På sommaren kan du följa med på en utflykt där vi fångar och äter kungskrabba från Barents hav. När fartyget påbörjar resan söderut har du efter lunch tid att koppla av och njuta av utsikten över det arktiska landskapet på däck eller i panoramasalongen. Ännu har du bara sett hälften av vad vår resa längs den norska kusten har att erbjuda så förbered dig på många nya upplevelser. De hamnar som vi besökte på natten på den norrgående resan kan du nu se i dagsljus på den sydgående. På eftermiddagen lägger fartyget återigen till i Vardø, Norges östligaste hamn. Om vädret tillåter kanske du har lust att ta ett vinterbad i Norra ishavet. På våren har vi en presentation av de vadarfåglar som bor längs den norska kusten. Med kurs söderut går vi sedan längs Varangerhalvön till Båtsfjord, innan vi kommer fram till Berlevåg på kvällen. Här finns en av Norges mest berömda manskör som till största delen består av yrkesfiskare.
 

DAG 8 Mehamn - Tromsø
 

Vi lägger till i Mehamn mitt i natten. Här har du under vintern möjlighet att följa med på en oförglömlig snöskotertur genom ett av Europas mest extrema naturområden. Upplev snöklädda dalar, frisk vinterluft och kanske även det fascinerande norrskenet på den stjärnklara himlen. I Honningsvåg kan du från maj till oktober följa med på en utflykt med frukost till Nordkap, där vi längs vägen besöker avlägsna delar av Finnmark. Innan vi stannar i Hammerfest kan du njuta av en kopp ”energikaffe” och få en kort introduktion om ”Melkøya – världens nordligaste terminal för naturgas”. Hammerfest grundades 1789 och blev med tiden Norges polarhuvudstad och utgångspunkt för många jaktexpeditioner upp till Arktis. Här hittar du den Unescolistade Meridianbågen, ett monument som restes 1854 för att markera den första exakta mätningen av jordklotet. På vintern kan du följa med på en miniexpedition i fjällen där du får uppleva det arktiska klimatet och lära dig mer om traktens polarhjälte och kock, Adolf Henrik Lindstrøm. Vi fortsätter söderut mot Øksfjord. Efter att vi korsat öppet hav gör vi ett kort stopp vid den gamla handelsstationen Skjervøy. På våren seglar vi sedan genom den vackra Lyngsfjorden, som omges av Lyngsalpernas snöklädda toppar. Här får vi chans att smaka på nyfiskade räkor. Vi lägger sedan till i Tromsø, precis i tid för att njuta av en magisk midnattskonsert i Ishavskatedralen. På sommaren kan du följa med på en utflykt sent på kvällen och uppleva Tromsø i en RIB-båt under midnattssolen. Vill du inte lyssna på musik kan du ta en promenad i staden och smaka på en lokal öl på någon av de många trevliga pubarna.

DAG 9 Tromsø - Stamsund
 

Vi kommer till i Harstad på morgonen och här kan du följa med på en klassiker i Hurtigrutens utflyktsprogram: En smak av Vesterålen. Ta del av historien, se orörd natur och upplev några fantastiska sevärdheter som Trondenes kyrka, ett av Norges kulturarv från den sena medeltiden. Stannar du ombord kan du beundra denna gamla kyrka från när vi går mot Risøyrenna, en grund passage endast 7 meter djup. Den grävdes ut speciellt för Hurtigruten på 1920-talet för att få en genväg mellan Harstad och Sortland. Man kan se sandbankarna genom det klara, gröna vattnet. Ögrupperna i Lofoten och Vesterålen bjuder på några av de mest fantastiska naturupplevelserna under hela resan längs kusten. Lofoten är känd för sin vackra natur med branta fjäll, vildmark och små pittoreska fiskelägen. Risøyhamn är en liten by med bara 200 invånare och här gör vi ett kort stopp för att lämna av passagerare, varor och post. Vi fortsätter söderut via Sortland till Stokmarknes, där Hurtigruten grundades för över 120 år sedan. Följ med i land och besök Hurtigrutenmuseet. När vi sedan fortsätter söderut ser det ut som om vi är på väg rakt in i en fjällvägg, men kaptenen hittar enkelt öppningen och tar oss genom det smala Raftsundet. Denna 2 mil långa passage mellan Vesterålen och Lofoten kantas av upp till 1 000 meter höga fjäll. Nu är vi framme vid den spektakulära Trollfjorden, som bara är 2 kilometer lång och 100 meter bred. Trollfjorden är också havsörnens rike. Strax norr om fjorden ligger en mindre båt och väntar på dig för att ta dig med på den valfria havsörnssafarin. Vi går över i den mindre båten och följer Hurtigruten in i Trollfjorden. Inne i den trånga fjorden vänder Hurtigruten, vilket är en imponerande syn! Sedan lämnar vi Trollfjorden och vår örnsafari startar. Örnarna cirklar några varv runt båten innan de dyker ner och tar den fisk som vi har kastat ut. Glöm inte att ta med kameran! När vi kommer fram till Svolvær har du många utflykter att välja bland. Följ med på en tur i det natursköna landskapet på Lofoten för att lära dig mer om fisketraditionen och se lokala konstnärers verk. Du kan också följa med på en ridtur längs de vita stränderna i solnedgången. Om du vill ha en adrenalinkick kan du delta i en av våra fartfyllda utflykter med RIB-båtar. Om du föredrar att stanna på torra land tar vi dig med på en guidad vandring i en fiskeby där du får veta mer om traktens historia och kultur. Från Svolvær fortsätter vi till Stamsund, där du kan beundra de mäktiga topparna på den enorma Lofotsväggen. På kvällen lämnar vi Lofoten och sätter kursen mot fastlandet.
 

DAG 10 Bodø - Rørvik
 

Att korsa polcirkeln vid 66°33’N kan ses som en viktig händelse i livet. Idag firar vi detta ute på däck med en arktisk tradition – en sked med tran gjord på torsklever. Längs Helgelandskusten passerar vi hundratals holmar, bördig jordbruksmark och branta granitväggar. Från däck kan du se det unika fjället Torghatten (258 meter över havet) som är känd för sitt karaktäristiska hål på mitten. Hålet är 160 meter långt, 35 meter högt och 20 meter brett och skapades under istiden. En annan höjdpunkt är fjällkedjan De Syv Søstre, sju fjäll som är mellan 900 och 1 100 meter höga. Det är lätt att förstå hur dessa ”systrar” har inspirerat forntidens folksagor. Enligt sägnen var dessa sju trollsystrar döttrar till kung Sulis. Han höll dem under hård disciplin, men en natt somnade han så tungt att de sju systrarna kunde smyga sig ut. Vågekallen, som var desperat efter en fru, låg på lur och väntade. Han följde efter systrarna som flydde söderut längs kusten med flera troll efter sig som antingen ville fånga eller rädda dem. När gryningen kom och solen gick upp förvandlades både systrarna och deras förföljare till sten och blev de fjäll som idag gör Helgelandskusten till en av de vackraste platserna i världen. Vi gör ett snabbt besök i Nesna, en idyllisk gammal handelsplats, innan vi seglar vidare till Sandnessjøen. De Unescolistade Vegaöarna ligger alldeles i närheten och kan besökas under sommaren på en valfri utflykt. Detta unika kulturlandskap består av ett dussintals öar. Ögruppen hamnade på Unescos världsarvslista på grund av det unika samspelet mellan lokalbefolkningen och ejderfåglarna. När vi kommer fram till Brønnøysund kan du från april till oktober följa med på en utflykt till Norsk havsbrukssenter för en informativ rundtur och provsmakning av färsk lax.
 

DAG 11 Trondheim - Ålesund
 

Idag får du tillfälle att bekanta dig med Trondheim. När vi är tillbaka ombord seglar vi igenom den majestätiska Trondheimsfjorden, som är 17 mil lång och upp till 2,5 mil bred. När vi seglar längs kusten kommer du att märka hur viktigt fisket varit och är för de norska kustsamhällena. Kristiansunds strategiska läge vid havet har gett staden goda förutsättningar för fiske, skeppsbyggnad och oljeindustri. Staden anses idag vara Norges klippfiskhuvudstad, tack vare dess långa historia som landets exportcentrum för klippfisk. Följ med på en utflykt till den berömda Atlanterhavsveien, en av Norges mest besökta turistattraktioner. Vägen är 8,2 kilometer lång, är byggd på åtta broar och omges av ett magnifikt landskap och öppet hav. En annan intressant utflykt är Bergtatt marmorgruva där vi tar dig med på en båttur på en upplyst underjordisk sjö. Därefter njuter vi av en måltid i gruvans ”stora sal”.Längs vägen kan du se Romsdalsalpernas branta, gråa fjälltoppar.
 

DAG 12 Ålesund - Bergen
 
Under natten gör fartyget korta stopp i Ålesund, Torvik och Måløy och sedan börjar världens vackraste kustresa att närma sig sitt slut. Innan vi lägger till i Bergen återstår ännu några sjömil av det fascinerande landskapet. Njut av Nordfjord som ligger under den mäktiga Jostedalsglaciären. Fjorden sträcker sig 9 mil in i landet till samhällena Loen och Olden. Det barska kustlandskapet står i stark kontrast till de inre fjordområdena som har svagare vindar och mindre regn. Grönskande fruktträdgårdar och mäktiga glaciärer sträcker sig mot glittrande insjöar och brusande forsar. Vi stannar i Florø - en modern kuststad och den äldsta i kommunen Sogn och Fjordane. Några sjömil söder om Florø passerar vi inloppet till vackra Sognefjorden och njuter sedan av utsikten över de många öar som radar upp sig längs kustlinjen. När du slutligen går i land i Bergen bär du med dig minnen från en unik resa full av oförglömliga upplevelser och möten med lokalbefolkning, djurliv och fantastiska natur. 

Den klassiska kustresan - nordgående, 7 dagar


På den norrgående resan från Bergen till Kirkenes får du många möjligheter att utforska både kultur och natur. Vi besöker stora kuststäder och pyttesmå fiskelägen innan vi korsar polcirkeln och fortsätter ännu längre norrut. Under sju dagar får du uppleva djupa fjordar, skiftande natur, platser på Unescos världsarvslista och spännande utflykter.
 
Njut av atmosfären i charmiga kuststäder som Bergen, Ålesund, Trondheim och Tromsø, rika på historia och kulturarv. På sträckorna mellan de hamnar vi besöker ligger den orörda och vackra naturen som pärlor på band.
 
Resans höjdpunkter
 
 • Vi korsar polcirkeln under midnattssolen på sommaren, eller kanske norrskenet på vintern
   
 • På hösten seglar vi in i fjorden som kanske är Norges vackraste, nämligen Hjørundfjorden
   
 • Utforska de historiska hamnstäderna Ålesund, Trondheim, Bodø, Tromsø, Honningsvåg och Kirkenes där vi erbjuder spännande utflykter
 • Besök den världsberömda Geirangerfjorden på sommaren (2/6 - 1/9).

 

Avresor:
Dagligen, 1/6 - 31/12 2019.
 
 

Insideshytt fr. 8.815 kr
(räntefritt 780 kr/månad*)

 

Allt detta ingår:
 
 • En resa med Hurtigruten i vald hyttkategori
 • Helpension ombord
 • Expeditionsteam 
 • Om Select- eller Platinum-hytt bokas:
  - Möjlighet att välja hytt
  - Wi-fi
  - Kaffe och te
 
I priset ingår ej: flyg och anslutningar, reseförsäkring och avbeställningsskydd, bagageservice, tillvalsutflykter och dricks. 
DAG 1 - Bergen

Din resa startar i Bergen, staden som omges av sju fjäll. Passa på att utforska denna kulturella stad som är porten till fjordarna innan du går ombord. Bergen grundades 1070 och var Norges huvudstad under många år. Staden är en utgångspunkt för resor i Norge och har behållit en stor del av sin lokala karaktär och historia. Ett exempel är den historiska, Unescolistade stadsdelen Bryggen med sina färgglada hus som byggdes så tidigt som på 1300-talet. Promenera runt i denna charmiga stad, fika på något av utekaféerna, njut av utsikten under en tur med Fløibanen eller besök den berömda fiskmarknaden. När du har kommit ombord dukar vi upp till en härlig buffémiddag med läckerheter från norska kusten. Vi sätter kurs norrut och går genom Hjeltefjorden, precis som vikingarna gjorde när de drog ut i världen mot Shetlandsöarna och andra platser. Tillbringa kvällen med att koppla av och beundra det spektakulära landskapet utanför, antingen från däck eller i våra panoramasalonger.
 

DAG 2 - Florø - Molde
 
Om du vaknar tidigt får du njuta av utsikten över den idylliska Nordfjorden innan du äter en välsmakande frukost. Därefter seglar vi förbi Vestkap och är ute på öppet hav för första gången. Fartyget navigerar genom öar, skär och holmar innan vi ankommer i Ålesund. Ålesund utmärker sig genom sina många spiror, torn och utsmyckade byggnader och är känd för sin vackra arkitektur i jugendstil. Staden återuppbyggdes i denna stil efter branden 1904 som ödelade en stor del av staden. Om du gillar marint djurliv får du inte missa ett besök på Atlanterhavsparken – ett av norra Europas största saltvattensakvarier. Här ingår också ett besök hos pingvinerna i utomhusbassängen. Efter besöket i Atlanterhavsparken fortsätter vi till Akslafjället, där du kan beundra den fantastiska utsikten över staden. Du kan också utforska denna jugendstad från en kajak. På sommaren går vi in i spektakulära, Unesco-listade Geirangerfjorden och passerar 800 meter höga klippor och imponerande vattenfall på vägen. På hösten utforskar vi Hjørundfjorden, en pärla mitt i de majestätiska Sunnmørealperna. Detta avlägsna och oförstörda naturlandskap långt ifrån livliga turiststråk ger fjorden sin speciella karaktär och vi tar dig med längs branta fjällväggar, gröna ängar, ensligt belägna bergsgårdar och små byar.
 
DAG 3 - Kristiansund – Rørvik
 
Få stora städer har lyckats bevara sin intimitet så väl som Norges tredje största stad, Trondheim. Vikingakungen Olav Tryggvason grundade staden redan år 997. Här kan du följa med på en valfri utflykt till Norges nationalhelgedom, Nidarosdomen, landets enda gotiska katedral, som är byggd över Olav den heliges grav Här kan du beundra katedralens otroliga arkitektoniska detaljer och fina konstverk. Under våren och sommaren fortsätter vi till Ringve museum, där vi får lära oss mer om Norges musikhistoria. Denna herrgård är omgiven av en underbar botanisk trädgård och har en fantastisk utsikt över både staden och fjorden.
 
DAG 4 Brønnøysund - Svolvær
 
Idag korsar vi polcirkeln! Denna osynliga linje ligger på 66°33’N och markerar gränsen till Arktis. På sommaren innebär det att vi får uppleva midnattssolen, då solen är uppe dygnet runt. Under vintern är det ovanför denna latitud vi har de bästa chanserna att få vara med om norrskenet. Om du inte är vaken när vi passerar polcirkeln ser kaptenen ändå till att det blir en minnesvärd händelse. Seglar du i arktiska farvatten för första gången uppmärksammas det med en högtidlig polcirkelceremoni under dagtid. I närheten av Ørnes finns Svartisen, Norges näst största glaciär. Följ med på en utflykt till Svartisens turistcenter på sommaren och beundra det vackra, gåtfulla islandskapet. Därefter fortsätter turen längs den vackra Helgelandskusten till Bodø, där du går ombord på fartyget igen. I Bodø kan du följa med på ett äventyr i harmoni med naturen och uppleva mäktiga örnar och djupblått hav. Vi åker till Saltstraumen i en RIB-båt, där du får uppleva världens mest kraftfulla tidvatten. På denna spännande resa genom dramatiska landskapet finns det också goda chanser att få syn på havsörn. Senare på eftermiddagen kan du se den 1 000 meter höga Lofotsväggen träda fram allt tydligare vid horisonten. Lofoten är en oförglömlig upplevelse med sina majestätiska granitklippor och vita sandstränder. Låt dig charmas av denna ögrupp med pittoreska små fiskebyar och bohemiska atmosfär. Gå en promenad mellan torkställningar och rorbuer, de traditionella fiskebostäderna. I Stamsund kan du följa med på en historisk resa till vikingamuseet Lofotr. Där bjuds du in till hövdingens hus, en fullskalig rekonstruktion av ett gammalt vikingahus, med utställningar som visar fynd från vikingatiden. Hövdingen och husfrun bjuder in dig till ett midvinterblot i gästabudssalen. Här får du ett smakprov på hur livet kunde te sig på vikingatiden med traditionell mat och dryck samt kostymer, sång och dans. Mellan Stamsund och Svolvær kan du följa med till en gård som odlar örter och tillverkar ost, eller besöka Lofotens enda bryggeri, som ligger i en tidigare fiskerianläggning i Svolvær. När vi passerar polcirkeln på vintern börjar jakten på norrskenet. Vi uppmärksammar denna händelse genom att visa vår multimediapresentation, ”det magiska ljuset, Aurora Borealis”, med bilder, tal och musik. När vi seglar genom det trånga Raftsundet gör vi ett stopp vid inloppet till Trollfjorden, där vi serverar färska fiskkakor på däck. Du får också höra om ”slaget vid Trollfjorden”, som ägde rum här under vintern 1890. Om du tittar noga kanske du ser ett troll uppe bland de branta fjällen – åtminstone i fantasin.

DAG 5 Stokmarknes - Skjervøy

 
Förbered dig på en dag full av spännande aktiviteter, oavsett årstid! Under morgontimmarna gör vi korta stopp i Risøyhamn, Harstad och Finnsnes. Vi fortsätter sedan till Tromsø, huvudstaden i Arktis, för en längre vistelse. Härifrån har många kända arktiska expeditioner haft sin startpunkt. Följ med på vår utflykt ”polarhistorisk stadsvandring” på vintern för att lära dig mer om upptäcktsresande och arktiska jägare, och provsmaka öl från världens nordligaste bryggeri. Under vintern och våren kan du få ut mer av din vistelse i Tromsø genom en fartfylld åktur i hundsläde. På denna arktiska miniexpedition drar huskyhundarna dig över det frusna landskapet medan du njuter av en fantastisk utsikt över havet, fjällen och de öppna vidderna. Upplev polarnatten där de enda ljuskällorna är våra pannlampor, stjärnhimlen och, om vi har tur, det magiska norrskenet. Varför inte utmana dig själv med en tur på längdskidor eller med snöskor. Du kan också pröva fiskelyckan på en arktisk fjord. Året om kan du följa med expeditionsteamet på vandringar och upptäcka mer av Tromsø och dess omgivningar. Eller varför inte uppleva lugnet på havet genom att tyst glida fram genom orörda vatten i kajak? Att paddla fram i vattnen utanför Tromsøs kust med fjällen som bakgrund är ett ypperligt sätt att komma nära inpå det marina djurlivet. Efter en spännande dag i Tromsø fortsätter vi vår resa norrut. Nu är vi i det område längs kusten där du har störst chanser att få se norrskenet mellan september och mars. Vi samlas på däck för att hålla utkik efter detta hisnande fenomen.
 
DAG 6 Øksfjord – Berlevåg
 
Njut av det magnifika subarktiska landskapet när vi passerar 71:a breddgraden på vår resa mot Nordkap, en av de nordligaste punkterna på den europeiska kontinenten. På sommaren kan du se hjordar av betande renar och små samebyar. Efter ett kort stopp tidigt på morgonen i Hammerfest ankommer vi till Havøysund där du kan gå iland och följa med på expedition till Nordkap i RIB-båt under sommarmånaderna. Vi passerar de natursköna fågelklipporna på väg till Hornvika, där vi går iland och vandrar den gamla historiska vägen upp till Nordkapsplatån. Fartyget lägger sedan till i Honningsvåg, porten till det spektakulära Nordkap. Följ med på en valfri utflykt till Nordkapsplatån där du befinner dig på 71°10’21´N, bara 200 mil från den geografiska Nordpolen. När du står högst upp på den 307 meter höga Nordkapsplatån och beundrar utsikten känns det verkligen som du är vid världens ände. Nära Nordkap hittar du ett av världens mest spännande naturreservat, Gjesværstappan. Följ med på en fågelsafari för att uppleva Finnmarkens största flockar av lunnefågel och mängder av tretåiga måsar. Under häckningssäsongen sjuder detta område av liv och mäktiga havsörnar svävar i skyn på jakt efter byte. Samtidigt fylls luften av en kakofoni av skrin från sillgrisslor, tordmular, skarvar, kustlabbar, stormfåglar, spetsbergsgrisslor och de stora havssulorna. Om du vill lära dig mer hur folket lever i denna avlägsna region, följ med på turen genom Magerøyas fantastiska landskap och besök fiskelägena Kamøyvær och Skarsvåg. Under turen berättar din guide om områdets natur, kultur och historia. Vi fortsätter sedan norrut in i hjärtat av samernas rike och passerar deras gamla heliga plats, klippformationen Finnkirka. Därefter börjar vi närma oss vårt nästa stopp som är fiskeläget Kjøllefjord. Samtidigt som du njuter av det natursköna landskapet under sommaren och hösten har du också möjlighet att lära dig mer om samernas levnadssätt och traditioner. Du får även höra jojk. På vintern kan du följa med ​​på en oförglömlig snöskotertur till ett av Europas mest extrema och spännande naturområden. På vägen dit berättar guiderna om samer, geografiska och klimatiska förhållanden, livet vid Finnmarkskusten och hur lokalbefolkningen effektivt utnyttjar naturen under både sommar- och vintersäsongen. Upplev snöklädda dalar, frisk vinterluft och kanske även det fascinerande norrskenet på den stjärnklara himlen. ”Samisk höst” är en utflykt där du får lära dig mer om den arktiska naturens ”skafferi och apotek” och smaka på torkat renkött, saft av kråkbär, örtte och rosenrotsmixtur. Du kanske också känner närvaron  av samernas shaman, nåjden.
 
DAG 7 Kirkenes
 
Landskapet blir alltmer dramatiskt när vi närmar oss Kirkenes. Vi anländer till närliggande Vadsø tidigt på morgonen och strax efter frukost lägger vi till i Kirkenes, vid 30° öst, som ligger längre österut än Istanbul och S:t Petersburg. Det är här som Hurtigruten vänder söderut igen. Kirkenes är känd som huvudstaden i Barentsregionen och porten till öst. Den ryska gränsen ligger bara några kilometer bort och här är de lokala vägskyltarna skrivna på både norska och ryska. Under alla årstider finns mycket att uppleva under vårt besök nära den ryska gränsen. Gör en tur med buss (året om), njut av en flodbåtssafari, eller följ med på en fartfylld tur på fyrhjulingar. I Kirkenes kan du besöka flera fascinerande små museer, där du får veta mer om historia och kulturarv på denna avlägsna plats. I Kirkenes slutar detta Hurtigruten-äventyr.

Den klassiska kustresan - sydgående, 6 dagar


Från arktisk vildmark till världsarvslistad storstadscharm – att segla söderut med Hurtigruten är den ultimata upplevelsen. Du startar i Kirkenes strax intill ryska gränsen, porten till Barentsregionen, och seglar först västerut innan vi vänder fören mot söder.
 
På vägen mot charmiga Bergen ser du några av världens vackraste öar, höga fjäll, idylliska fiskelägen, fjordlandskap och unik natur. Det som gör den klassiska resan söderut till en favorit bland erfarna Hurtigruten-gäster är seglingen genom magiska Lofoten, vyerna längs magnifika Helgelandskusten och möjligheten att äta frukost på Nordkap.
 
Resans höjdpunkter
 
 • Utforska svindlande sköna Lofoten med sitt varierade landskap, sina majestätiska fjäll, djupa fjordar, långa stränder och små pittoreska fiskelägen.
   
 • Besök höjdpunkter som Vardø, Hammerfest, Trondheim och Brønnøysund.
 • Se några av Norges vackraste kuststräckor i dagsljus, bland annat Vesterålen, Risøyrenna, Raftsundet och Helgeland.
 • Vi seglar in i Lyngenfjorden i april och maj och i Trollfjorden från maj till oktober.

 

 

Avresor:
Dagligen, 1/6 - 31/12 2019.
 
 

Insideshytt fr. 7.655 kr
(räntefritt 683 kr/månad*)

Allt detta ingår:
 
 • En resa med Hurtigruten i vald hyttkategori
 • Helpension ombord
 • Expeditionsteam 
 • Om Select- eller Platinum-hytt bokas:
  - Möjlighet att välja hytt
  - Wi-fi
  - Kaffe och te
 
I priset ingår ej: flyg och anslutningar, reseförsäkring och avbeställningsskydd, bagageservice, tillvalsutflykter och dricks. 
DAG 1 - Kirkenes - Berlevåg

Ditt äventyr startar i staden där Hurtigruten vänder. När fartyget börjar sin resa söderut kan du först njuta av en härlig lunch och sedan av utsikten över den arktiska vildmarken, antingen från däck eller från panoramasalongen. Vi håller under vintersäsongen ett föredrag om pomorhandelns historia. De hamnar som vi stannade i nattetid på vägen norrut stannar vi nu i på dagtid. På eftermiddagen kommer vi till Vardø, Norges östligaste hamn. Om vädret tillåter arrangerar vi eventuellt en isbadning i Norra ishavet under vintersäsongen. Ombord kommer vi dessutom att ge presentationen ”Livet i havet” om våren, och om vintern kommer lokala dykare ombord för att visa och berätta om livet i havet. Vi fortsätter längs Varanger-halvön till Båtsfjord innan vi på kvällen kommer fram till Berlevåg.
 
DAG 2 - Mehamn – Tromsø
 
Vi anländer till Mehamn mitt i natten, och här kan du under vintersäsongen följa med på en oförglömlig snöskotertur genom ett av Europas mest extrema och spännande naturområden. I Honningsvåg kan du vara med på en utflykt med frukost vid Nordkap medan du upptäcker okända delar av Finnmark. Innan vi stannar i Hammerfest kan du njuta av en kopp ”energikaffe” och en kort introduktion till ”Melkøya – världens nordligaste terminal för naturgas” ombord. På hösten bjuder vi in dig att smaka på torkat renkött på däck. I Hammerfest kan du gå med på en fjällvandring eller en guidad tur av staden och se den UNESCO-listade Meridianpelaren som restes 1854 till minne av den första gången man gjorde en exakt mätning av jordklotets storlek. Vi fortsätter söderut till Øksfjord. På vintern kommer vår besättning att lära ut hur man knyter knopar på däck. Efter att vi korsat öppet hav gör vi ett snabbt stopp vid den gamla handelsstationen Skjervøy, och på våren seglar vi sedan genom den vackra Lyngsfjorden, som ligger omgiven avde fantastiska Lyngsalpernas snöklädda toppar. Kanske får vi besök av en lokal fiskare och blir bjudna på nyfiskade räkor. Vi stannar i Tromsø, känd som ”Porten till Arktis”, i lagom tid för att lyssna på en midnattskonsert i Ishavskatedralen. Alternativt kan man ta en promenad genom staden och kanske ta en öl i en av de många trevliga pubarna?
 
DAG 3 - Tromsø – Stamsund
 
Vi anländer i Harstad på morgonen, och här har du chansen att vara med på en klassiker i Hurtigrutens utflyktsprogram: En smak av Vesterålen. Risøyrenna-kanalen är bara sju meter djup och grävdes ut speciellt för Hurtigruten på 1920-talet, så att det bildades en genväg mellan Harstad och Sortland. Man kan se sandbankarna genom det klara, gröna vattnet. Risøyhamn är en liten by med bara 200 invånare, och vi stannar här en kort stund för att lämna av passagerare, varor och post. Från den här hamnen kan du vintertid följa med på en spektakulär valskådningssafari. Sedan fortsätter vi via Sortland till Stokmarknes, byn där Hurtigruten faktiskt startade för mer än 120 år sedan. På vår resa vidare söderut ser det ut som om vi är på väg rakt in i en bergsvägg, men kaptenen hittar en öppning och för oss genom det smala Raftsund. Som en hommage till regionens fiskehistoria visar vår kock hur man filéar dagens fångst på däck under vintersäsongen. Nu är vi framme vid den spektakulära Trollfjorden, bara 2 km lång och 100m bred, omgiven av majestätiska fjäll. Om vädret och tiden tillåter gör vi en avstickare in i fjorden. Följ med på havsörnsutflykt för att se fåglarnas konung på nära håll. När vi kommer fram till Svolvær kan du välja mellan ett antal utflykter under sommar, vår och vinter. Från Svolvær fortsätter vi till Stamsund, där man får en fin utsikt över Lofotveggens majestätiska toppar. På kvällen lämnar vi öarna och sätter kursen mot fastlandet.

DAG 4 Bodø – Rørvik 


Vi korsar polcirkeln vid 66° 33’ N idag. Vi firar denna viktiga händelse med ett smakprov på våra arktiska traditioner ute på däck. En annan höjdpunkt är när vi seglar förbi bergskedjan De sju systrarna. Alla sju fjäll är mellan 900 och 1 100 m höga, och det är lätt att se hur dessa ”systrar” har gett upphov till ett antal gamla sagor. Vi stannar en kort stund vid Nesna, en idyllisk gammal handelsstation, innan vi reser vidare till Sandnessjøen. UNESCO-världskulturarvet Vega ligger nära vår hamn Sandnessjøen och sommartid anordnar vi en utflykt till denna intressanta ögrupp. I Brønnøysund kan man delta i en utflykt till Norsk Havbrukssenter. 

 

DAG 5 Trondheim – Ålesund


 Idag får du en chans till att bekanta dig med Trondheim. Stadsvandringen är en resa genom dess tusenåriga historia. Efteråt seglar vi ut genom den majestätiska Trondheimsfjorden, 17 mil lång och upp till 2,5 mil bred. Precis som alla andra norska fjordar är den djup, som mest 577 m. När vi seglar längs kusten kommer du att förstå hur viktigt fisket varit och är för de norska kustsamhällena. Kristiansunds läge har gett staden många möjligheter inom fiske- varvs- och oljeindustrierna. Staden anses vara Norges huvudstad för export av torkad, saltad torsk. Här kan du vara med på en resa till Atlanthavsvägen, en av Norges mest välbesökta sevärdheter. När vi korsar öppet hav för att komma till Molde, känd som ”rosornas stad”, kommer du att få se Romsdalsalpernas branta, gråa, spetsiga toppar.

 

DAG 6 Ålesund – Bergen 


Under natten stannar fartyget i Ålesund, Torvik och Måløy och världens vackraste kustresa närmar sig sitt slut. Men innan vi anländer i Bergen har vi några sjömil av fascinerande natur framför oss, som till exempel den pittoreska Nordfjorden nedanför den enorma Jostedalsglaciären. Vi stannar i Florø, en modern stad som är den äldsta i Sogn och Fjordande kommun och den västligaste i hela Norge. Några sjömil söder om Florø tar vi oss genom den stora Sognefjordens mynning. Här får vi några fantastiska vyer över skärgården. Och till slut kommer vi fram till Bergen och det är dags att gå i land.

Kartor

*Delbetala räntefritt upp till 12 mån. med BIG Travel Card, köpavg. på 295 kr tillkommer per köp. Med förbehåll om ändringar och tryckfel.

Hurtigruten

Sedan den 2 juli 1893 har Hurtigruten varit i norska kustens tjänst. År 1893 var resan i realiteten en riskfylld expedition. Idag är den en turistattraktion och Hurtigruten har etablerat sig som en av norges starkaste varumärken internationellt.

Acceptera cookies
För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies.
Läs mer om cookies