Klassisk Tanzaniasafari

Klassisk safari i fyra av Tanzanias bästa vildmarksområden.

I norra Tanzania mellan Kilimanjaro och Victoriasjön finns några av Afrikas mest intressanta vildmarksområden. Under en händelserik vecka besöker vi regnskog i trakterna av sjön Manyara, Tarangire som är känt för sina många elefanter och baobabträd, natursköna Ngorongorokratern och Serengeti - nationalparkernas nationalpark.

För många är drömmen att under en safari få se "the big five" och under denna safarivecka är chansen mycket stor att få se lejon, elefant och buffel. Mer tur behövs för att få syn på leoparden. Den är skygg och är genom sin välkamouflerade päls svår att se uppe bland trädkronorna där den ofta vilar sig under dagens varma timmar. Även för att hitta den utrotningshotade noshörningen krävs lite tur, bäst chans att stöta på den har vi i Ngorongorokratern.

Programöversikt

Dag 1. Avresa från Skandinavien till Arusha.
Mellanlandning på vägen. [Mat på flyget]

Dag 2. Ankomst till Arusha.
När vi avklarat pass- och tullformaliteter på Kilimanjaro flygplats beger vi oss till vårt hotell för natten och vilar ut efter resan. Gemensam middag på kvällen då vår Jamboguide ansluter. [Mat på flyget -M]

Dag 3. Riftdalen och Lake Manyara.
Resans första mål är en safari i Lake Manyara National Park, som nås lagom till lunch. I det parkliknande landskapet finns den vackra sjön Manyara som bevattnar området året runt och gör att miljön närmast kan liknas vid tropisk regnskog med tät och riklig vegetation. Här finns gott om gräsätare som antiloper, gaseller och sebror men också om större djur som elefanter, giraffer, flodhästar och bufflar. [F-L-M] (ca 140 km, 2h).

Dag 4. Genom vackert landskap till Serengeti.
På morgonen färdas vi mot Serengeti, för att nå vår lodge i Seroneraområdet under eftermiddagen. Serengeti är ett stort vildmarksområde, där savannen aldrig verkar ta slut. Många spektakulära naturfilmer har spelats in här. Skälet är enkelt – detta är sannolikt världens mest viltrika område. [F-L-M] (ca 200 km, 4h).

Dag 5. Storslagna Serengeti.
Både för- och eftermiddag tillbringas på safari i Serengeti. Efter en hel dags närkontakt med Serengetis vilda djur och natur övernattar vi på vår lodge. [F-L-M]

Dag 6. Kollapsad vulkan.
Vi går upp tidigt på morgonen och äter frukost på lodgen för att sedan lämna Serengeti och fortsätta mot den kollapsade vulkanen Ngorongoro. På vägen dit besöks Oldupai med dess museum och vi stannar för lunch. Väl framme vid lodgen finns det tid före middagen att koppla av och njuta av utsikten över kratern. [F-L-M] (ca 180 km, 3h).

Dag 7. Safari i Ngorongoro.
Turen går ner i calderan, som är den kraterliknande formation som skapas när en vulkan kollapsar. Förmiddagen tillbringas på safari. Mitt i calderan finns en sjö som ofta är full av flamingor och sjöns stränder böljar därför i rosa nyanser. Vilda djur av alla slag lever här i full frihet. Vi har till och med chans att se den sällsynta svarta noshörningen. Åter på lodgen vid lunchtid. Resten av eftermiddagen är fri för egna aktiviteter. Pool finns. Det går även att besöka en närbelägen massajby (cirka 25 USD/pers.). Övernattning på lodgen, belägen på kraterkanten. [F-L-M]

Dag 8. Natursköna Tarangire.
Avresa mot Tarangire nationalpark dit vi kommer lagom till lunch. Vegetationen består av savann, akaciaskogar, flodbäddar, gräs- och buskmarker. Baobabträden (apbrödsträden) är mycket vanliga här. Under den torra perioden, från juli till november, kan vi se hur tusentals djur tar sig ner till Tarangirefloden för att dricka. Med lite tur ser vi dem redan från lodgen vid ankomst. Vi tillbringar eftermiddagen på safari för att sedan övernatta i tält med alla bekvämligheter. [F-L-M] (ca 160 km, 2½h).

Dag 9. Avresa.
Under förmiddagen går färden mot Arusha för lunch. Här säger vi adjö till vår Jamboguide. Transfern till flygplatsen sker med vår lokala representant. Om safarin kombineras med sol och bad på Zanzibar går resan sedan vidare dit. För de som åker hem går flyget senare på kvällen. [F-mat på flyget] (ca 120 km, 1½h).

Dag 10. Ankomst till Skandinavien. [Mat på flyget]

F=Frukost L=Lunch M=Middag]

Allt detta ingår:

 • 6 lodgenätter ★★★★
 • •1 tältlodgenatt ★★★
 • •7 frukostar, 6 luncher, 7 middagar
 • •Flyg från Skandinavien i ekonomiklass
 • •Safarier i fyrhjulsdriven safarijeep, garanterad fönsterplats.
 • •Alla nationalparksavgifter f.n. 480 USD (jan14)
 • •7 planterade träd
 • •Svensktalande Jamboguide.
  Guiden fördelar sin tid mellan 1-2 safarijeepar beroende på gruppstorlek.

10 dagar fr. 33.750 kr/person
(räntefritt 2.858 kr /månad*) 

Tillkommer:

 • Dricks, ca 15 USD per person och dag.
 • Drycker
 • Visum, f.n. 500 kr

*Delbetala räntefritt upp till 12 månader med BIG Travel Card, köpavgift på 295:- tillkommer per köp.

Fakta:

Bagage
Packa i mjuka väskor.

Pass & visum
Visum krävs till Tanzania och kan sökas på ambassaden innan avresa eller på plats vid ankomst. Passet måste vara giltigt i minst sex månader efter hemresan.

Utrustning/klädsel
Oömma kläder typ khaki, jeans, shorts eller liknande. Varm jacka/tröja för kvällar och tidiga morgnar. Bekväma skor. Kamera, kikare, solskydd, våtservetter, påse att förvara dammkänslig utrustning, handsprit, myggmedel och ficklampa. Glöm ej badkläder, pool finns på flera av våra lodger!

Fotografering
Under en safari får du se de vilda djuren i sin rätta miljö, det betyder att avståndet till dem kan variera. Teleobjektiv (300-400 mm) är en fördel för bra djurbilder. En bra kikare med förstoringsgrad 8-10 rekommenderas.

Klimat
Tanzania har ett soligt och varmt klimat som är torrt i inlandet och fuktigt vid kusten. Under safarin befinner du dig söder om ekvatorn. Tänk på att inlandet av Tanzania är ett höglandsområde (Serengeti–Seronera 1.500 m ö h). På dagarna är det i regel varmt och stark sol. Temperaturer över 30 grader är inte ovanligt. I inlandet sjunker temperaturen på kvällen och natten, ibland under 10 grader. Dagstemperaturerna under torrperioderna brukar ligga på 25–35ºC och nattemperaturen från 15–20ºC.

Kombinationer/förlängningar
Lägg till safari i Kenya, en badvecka på härliga Zanzibar, Mafia, eller Seychellerna eller varför inte en gorillavandring i Rwanda.

Med reservation för eventuella ändringar i programmet.